• Sumo

 

Često vidjamo da ljudi nose lumbalne pojaseve i široke kaiševe kod sportova snage ili pri nošenju teškog tereta. Medjutim, savremena istraživanja govore da u pogledu prevencije pojave bola u donjem delu ledja ove ortoze nisu ništa efikasnije od "škole dizanja", odnosno edukacije o bezbednom načinu opterećenja lumbalnog segmenta.

“Preporučujemo da radnici i ostali ne-sportisti ne koriste lumbalne ortoze u preventivne ili terapijske svrhe”, izjavljuje Ingrid van Duijvenbode, nastavnik i član istraživačke grupe pri Amsterdamskoj školi zdravstvenih radnika u Holandiji. “Bol u donjem delu ledja je veoma čest u industrijski razvijenim zemljama, i predstavlja značajan zdravstveni problem, čija je prevencija i lečenje važna i za pacijenta i za društvo, u svetlu reperkusija na radnu sposobnost i odsustvo sa posla.”

U njenoj meta-studiji, obradjujući više od 15000 osoba, nije nadjena značajna razlika u prevenciji bola u donjem delu ledja, niti u dužini lečenja, kod korišćenja ortoze nasuprot vežbanju i edukaciji pokretljivosti i stabilnosti lumbalnog segmenta. (van Duijvenbode, 2008)

Sličnog je mišljenja i dr Joel Press, vanredni profesor fizikalne medicine i rehabilitacije na Northwestern Univerzitetu Feinberg Medicinskog fakulteta: “Ovo je još jedno tvrdjenje u prilog tezi da lumbalne ortoze nemaju značajan efekat. Naravno, usled velikog broja uzroka bola u donjem delu ledja teško je dokazati u kom pojedinačnom slučaju lumbalne ortoze predstavljaju ili ne predstavljaju značajan preventivni ili terapijski modalitet- slično kao što je teško dokazati da je bilo koji kardiološki lek dobar kod svih tipova srčanih poremećaja.” Dr Press smatra da su lumbalne ortoze korisne samo kao dodatni tretman uz vežbanje i druge metode prevencije i lečenja, te da se mogu dozvoliti u individualnim slučajevima ukoliko to pacijentima donosi subjektivni osećaj poboljšanja, olakšavajući im kretanje i povećavajući kapacitet za vežbanje. (Press, 2008)

Literatura

  1. van Duijvenbode ICD, et al. Lumbar supports for prevention and treatment of low back pain. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 2.
  2. Press J. Study: Back Belts Not Particularly Useful. Occupational Health & Safety 2008 (http://ohsonline.com/articles/2008/04/study-back-belts-not-particularly-useful.aspx, 16.4.2011.)
Facebook Comments