• Sumo

masazaŠta je manuelna manipulacija?

Manuelna manipulacija u fizioterapijskoj terminologiji označava odredjene ručne tehnike koje se primenjuju na zglobove, najčešće na zglobove kičmenog stuba, i koje obično uključuju i brza potiskivanja nakon kojih se često oseti "klik" ili "pop", što je praćeno smanjenjem prisutnog bola. Negde se pod nazivom "manipulacija" podrazumevaju i druge, srodne ručne terapijske tehnike, poput masaže dubokih tkiva, mobilizacije, trakcije, rolfinga i tehnike oslobadjanja ključnih tačaka.

Učinak manipulacije

Zvučni fenomeni (koje pacijent oseti i kao vibraciju i kao zvuk) potiču od naglog pada pritiska unutar sinovijalnih zglobova, praćenih preraspodelom fluida u njoj. Empirijski je ustanovljeno da se nakon manipulacije odredjenog zgloba smanjuje spazam okolnih mišića, time i bol. Ovaj učinak se može registrovati odmah, a puni efekat nastupa nakon više sati. Manuelna manipulacija na zglobovima kičmenog stuba postiže najbolje efekte kod neradikularnih bolova i u odsustvu senzomotornih perifernih ispada. Medjutim, dugoročni efekti manipulacije su slabi, tako da se ona primenjuje po potrebi, i ponavlja nakon nekoliko nedelja ili meseci.

Kontraindikacije i mere opreza

Pošto je relativno agresivnija od masaže i sličnih manuelnih tehnika, neophodno je voditi računa o stanju zgloba.

Kontraindikacije manipulacije uključuju sledeća stanja na ciljanim segmentima tela:

  • Prelom kičmenog pršljena,
  • Spondilolisteza,
  • SCIWORA (Schneiderov) sindrom (mekotkivna povreda vratne kičme bez radioloških abnormalnosti)
  • Stanja koja oslabljuju ligamente (reumatoidni artritis, neoplazme zglobova)
  • Hronična nestabilnost kičmenog stuba
  • Poremećaj vertebralnog krvotoka (varijacije oblika vratnih pršljenova poput canalis a. vertebralis, ateroskleroza vertebralnih arterija)

Manuelna manipulacija se može primeniti kod dokazanog prolapsa intervertebralnog diskusa, ili kod priklještenja nerava bilo koje etiologije, ali uz posebne mere opreza.

 

Facebook Comments