• Sumo

Nervno tkivo nema značajnu sposobnost istezanja, već tom prilikom raste mogućnost povrede nerva. Medjutim, u pojedinim bolnim stanjima, gde postoji i iritacija perifernih nerava, dejstvom na mišiće, zglobove i vezivna tkiva u blizini tih nerava možemo smanjiti njihovu tenziju ili kompresiju, i time umanjiti bol. Svi pokreti se izvode blago i sporo, uz zadržaj na granici bola.

N. medianus

Kod sindroma karpalnog tunela, i drugih bolnih stanja n. medianusa, može se izvesti sledeći manevar: dlan se postavi na zid u visini ramena uz potpuno opružen lakat, palac je usmeren vertikalno naviše a ostali prsti horizontalno. Potom se izvodi blaga i spora rotacija trupa na stranu prema suprotnoj ruci, pri čemu se zadobije osećaj zatezanja i u podlaktu i u nadlaktu. Vežba se potom ponovi drugom rukom. 

N. radialis

Najpre se obe ruke ispruže put napred, dodirnu se nadlanicama, a potom se jedna prebaci preko druge tako da se šake dodiruju punim dlanovima. Prsti su postavljeni horizontalno a palčevi su bliže podlozi. Zadržavajući punu ispruženost i opisani položaj ruku, obe se podignu vertikalno iznad glave, a potom i zabace iza vrata u jednu pa u drugu stranu.

N. ulnaris

Palčevi i kažiprsti obe ruke se ispruže i dodirnu tako da čine krug, koji se potom dovede ispred očiju poput ronilačke maske, tako da se ostali prsti postave na bradu, a  dlanovi  gledaju naviše.

N. ischiadicus

Ležeći na ledjima, uhvati se obema rukama neposredno ispod kolena koje se privuče ka grudima, potkolenica se usmeri vertikalno a potom vrši pregibanje i opružanje stopala.

Facebook Comments